Druhy škvŕn: Postup – čistiaci prostriedok
- cukor: čistíme vlažnou vodou
- čaj: čistíme vodným roztokom kvapalného čistiaceho prostriedku, kyselinou citrónovou
- čokoláda: najskôr ju poškriabeme nožom, prečistíme benzínom alebo trichlóretylénom, dočistíme koncentrovaným kvapalným prostriedkom
- kakao, káva: navlhčíme, potrieme koncentrovaným kvapalným čistiacim prostriedkom, opatrne prekefujeme, dobre opláchneme vodou a operieme v roztoku enzímového pracieho prostriedku
- mlieko a šlahačka: čistíme vlažnou vodou s prídavkom kvapalného čistiaceho prostriedku
- malkao: čistíme ako kakao
- med: čistíme teplou vodou
- alkoholické nápoje: čistíme liehom a vlažnou vodou
- likéry: čistíme vlažnou vodou s prídavkom kvapalného čistiaceho prostriedku, opatrne prekefujeme a dobre prepláchneme vodou
- červené víno: škvrnu ihneď posypeme soľou a vyperieme v kyslom mlieku alebo navlhčíme Savom a pod obrus položíme misku s vriacou vodou (obrus sa nesmie dotýkať vody! Para škvrny odstráni.
- červená repa, červená kapusta: pokvapkáme päťpercentným roztokom čpavku a vody a kefou preklepávame do čistej podložky. Podložku neustále vymieňame, aby sa farbivo nedostalo späť na čistú látku. Napokon potierame suchým mydlom, penu zotrieme a látku vypláchneme v čistej vode.
- horčica: najprv zoškrabeme, potom čistíme vlažným vodným roztokom kvapalného čistiaceho prostriedku
- majonéza: čistíme koncentrovaným čistiacim prostriedkom, dobe opláchneme vodou, ak zostane mastná škvrna, dočistíme benzínom alebo trichlóretylénom
- masť, mastnoty,maslo: škvrnu ohraničíme vodou a čistíme benzínom a trichlóretylénom
- kompóty: čistíme vodným roztokom kvapalného čistiaceho prostriedku, dočistíme kyselinou citrónovou, prípadne soľou
- lekvár: zoškrabeme a ďalej čistíme ako kompóty
- oleje: čistíme ako masť
- omáčky: najskôr čistíme koncentrovaným kvapalným prostriedkom, potom benzínom
- ovocie: čistíme studenou vodou s prídavkom kvapalného čistiaceho prostriedku, dočistíme kyselinou citrónovou
- orechy: čistíme terpentínom, ak sú škvrny na bielom pracom plátne, potierame ich vatou namočenou v kyseline vínnej – pozor na pokožku, lebo ju poškodzuje!
- sirup: čistíme ako kompóty
- smotana: čistíme ako mlieko
- vajcia: najprv zoškrabeme, potom čistíme vlažnou vodou s prídavkom kvapalného čistiaceho prostriedku
- zmrzlina: čistíme vlažnou vodou, dočistíme benzínom, farebnú škvrnu čistíme roztokom kyseliny citrónovej
- voda: škvrny vznikajú na textíliách s apretúrou, vyžehlíme cez mokrú handru, najúčinnejšie je však vyčistiť celú textíliu
- žuvačka: dáme do mrazničky, po stvrdnutí ju zoškrabeme, vysušíme a vyčistíme benzínom
Chcete dostávať podobné tipy a rozvíjať svoje krajčírske schopnosti? Kreatívny kurz šitia je pre vás tou najvhodnejšou voľbou.
Pridaj komentár