Šijeme, skrátenie rukávov na kuchárskom kabáte
Ani to nebolo tak dávno, keď ma jeden z mojich známych poprosil, aby som mu skrátila rukáv na rondone.
Čo je to ten rondon?
Rondon je kuchársky kabátik, nevyhnutná súčasť profesionálnych kuchárov. Zakrýva hornú časť tela, pod to sa oblieka len tričko. Chráni telo pred rôznymi nebezpečnými látkami, ktoré ich môžu zastihnúť počas výkonu ich práce.
Existuje viac druhov rondonu, ale najznámejšie sú s dvojradovým alebo jednoradovým zapínaním.
Tu by som poznamenala, že medzinárodne používaný výraz pre rondon je skôr, „chef jacket”.
Náš kuchár hľadal všade tento kuchársky kabátik s krátkym rukávom, ale nikde ho nemohol zohnať, kúpil si teda s dlhými rukávmi s nádejou, že mu s tým pomôžeme.
A ja som sa rozhodla, keďže som skracovala tie rukávy, že vám to predstavím krok za krokom, pretože sa môžu vyskytnúť situácie, keď je postup skracovania rukávov rovnaký alebo veľmi podobný.
Tento kuchársky kabát je dvojradový s dlhým rukávom.
Je potrebné ho skrátiť o 15 cm, ako som to označila pri skúške. | |
Opätovne som vyrovnala rukáv, odmerala som 15 cm a označila kriedou. | |
Odstrihla som obidva rukávy na požadovanú dĺžku. Viem, že by bolo potrebné nechať niečo navyše na prešitie, ale v tomto prípade ten centimeter nezohrával dôležitú úlohu. | |
Odstrihla som manžety z dolných častí rukávov. | |
Treba ich prišiť naspäť, lenže objem rukáva je väčší o 2 cm. | |
Vyvrátila som kuchársky rondon na opačnú stranu a odmerala tie dva centimetre z objemu rukáva. Z podpazušneho šva spojím body pomocou krajčírskeho pravítka. | |
Prešila som to na označenej línii. Pozor, na bielu látku používajte len bielu kriedu. | |
Keď som to zašila, odstrihla som zvyšok a to tým spôsobom, aby som tam nechala približne 0,6 mm na prešitie. | |
Keď som to už odstrihla, cik-cakovým stehom začistila. | |
Ak máte šijací stroj overlock, tak to dokončujte tým. V tom prípade stroj jedným ťahom aj odreže prebytočnú látku. | |
Manžety som pripla špendlíkmi na rukáv. Treba vynechať trochu miesta, ako to bolo aj pôvodne. | |
Zostehovala som, ale keď ste odvážnejšie, môžete to rovno prišiť aj tak, že špendlíky vyberáte rovno pred šijacou ihlou. | |
Keď som to už zašila, začistila som okraje. | |
Takto pekne sa to podarilo. | |
Prehla som naspäť manžety na rubovú stranu a pomocou voľného ramena šijacieho stroja, od šva som to úzko prešijla. | |
Keď ste to prešili podľa môjho návodu, malo by to vyzerať takto. | |
Prežehlila som, prehla naspäť, opätovne som prežehlila a už je to aj hotové. |
Dúfam, že sa vám to podarí a získate ďalšie malé víťazstvo.
Veľa šťastia pri šití!
Akákoľvek bezplatná informácia je zbytočná, keď VY len prečítate a nezačnete ju používať. Používajte moje rady a majte pôžitok zo šitia!!
Chcete dostávať podobné tipy a rozvíjať svoje krajčírske schopnosti? Kreatívny kurz šitia je pre vás tou najvhodnejšou voľbou.
Lucia says
Prepáčte, ale švíky ste mali vsunúť do manžety. Bolo by to ešte krajšie.
Anna says
Lucia, máte pravdu.
Keby som si ušila Rondón na požiadanie , určite by som tie švíky vsunula do manžety.
V tomto prípade, ako môžete vidieť na prvom obrázku, na hotovo kúpenom Rondóne je manžeta takto ušitá.
Celý proces som robila podľa toho, aby krajčírky začiatočníčky to mali ľahšie, aby som ich nemýlila.
Ďakujem za komentár.